Bakgrunn

For atten år siden hadde Torstein et mareritt om at far allerede var død. Han var 17 år og befant seg i Sogn og Fjordane for å ta en agronomutdannelse. Han så for seg fars fortvilede ansikt. Vår far hadde noen måneder tidligere blitt diagnostisert med kreft. Like etter denne drømmen ble Torstein psykotisk, fraktet til Oslo i ambulanse og lagt inn ved Vinderen psykiatriske.

Fem år senere fant jeg et uferdig manuskript etter min far, som selv var lege og psykiater, som het A Father’s Narrative. Teksten var en blanding av faglige og personlige notater rundt Torsteins situasjon som han hadde skrevet parallelt med at han selv skulle dø. Denne teksten inspirerte meg til å utvikle dette filmprosjektet.

1995_TORSTEIN VINDEREN013

”Skal jeg fortelle deg om drømmen? Jeg drømte at fattern døde før han døde. Jeg kjente smerten hans på kroppen og så for meg hans fortvilede ansikt. Jeg levde meg så sterkt inn i den drømmen at da jeg våknet var jeg helt sikker på at han allerede var død. Det var ikke noe skille mellom min drøm og min våkne tilstand. Jeg ble psykotisk av den drømmen. Jeg var helt i min egen verden. Fattern prøvde å nå inntil meg, men klarte det ikke. Av og til har jeg følt at drømmene mine har tatt overhånd. De er så sterke, sterkere enn virkeligheten.”

Powered by WordPress and ThemeMag